NG-Architectes:
hun inspiratie?
Hun klanten

Nicolas Verraver en Gauthier Desplanque ontvangen ons in hun bureau, een opslagplaats van de voormalige papierfabriek van Genval (Papeteries de Genval) die werd omgetoverd tot uitgepuurde en gezellige ruimtes. We hebben het over hun inspiratiebronnen en projecten. Niet zonder trots, want NG-Architectes staat voor nauwgezet werk dat steevast een referentie is.

Gauthier Desplanque heeft zijn strepen verdiend in België, Nicolas Verraver in Zuid-Afrika (hij vertrok voor 3 maanden maar bleef er 6 jaar!).

Terug in België ontmoetten Nicolas en Gauthier elkaar via een gemeenschappelijke peettante. Een speling van het lot?

In 2005 besluiten de twee dertigers hun activiteiten te bundelen: ze creëren NG-Architectes. “Onze wereld is niet in één dag gebouwd,” zeggen ze meteen. “In het begin van onze samenwerking behielden we elk onze eigen projecten. Na 6 maanden voelden we aan dat de synergie tussen ons goed zat. Het kostte ons nog eens 6 maanden om een naam te vinden!” Uiteindelijk kozen ze voor NG-Architectes, met de N van Nicolas en de G van Gauthier. Eenvoudig en doeltreffend!

NG-Architectes omschrijft zichzelf als een generalistisch architectenbureau dat zowel publieke als private opdrachten aanneemt. Maar, geven ze toe, “onze core business bestaat voornamelijk uit private opdrachten: nieuwbouw, renovatie, rehabilitatie, uitbreiding, retail, horeca, paramedisch, projectontwikkelaars, …”.

Bijvoorbeeld dit wooncomplex van 64 units aan de Dolez- en Beemdgraslaan in Ukkel, in opdracht van de veeleisende klant Eaglestone Management. “Een project verkocht op plan!”, zegt het duo enthousiast. “Het beste bewijs dat we de klant hebben overtuigd!” De werf werd in 2020 opgeleverd en alle appartementen zijn verkocht. “We nemen vaak deel aan wedstrijden van bouwpromotoren en halen 90% van de contracten binnen.”

Een ander project waar NG-Architectes zeer trots op is?

Dôme in Sint-Genesius-Rode: de renovatie en uitbreiding van een huis in het kader van een wellnessprogramma rond de voordelen van water, met natuurlijke, ecologische en innovatieve materialen. NG-Architectes werkte samen met specialisten inzake geobiologie, feng shui en habitatbiologie om de eisen van de klant zo dicht mogelijk te benaderen.

Het DNA van NG-Architectes

“We stappen niet op de klant af met vooropgezette ideeën: de klant is onze belangrijkste inspiratiebron. Nicolas heeft voor onze klanten een Word-bestand gemaakt met vragen over hun behoeften en verlangens. Vervolgens vertalen we hun antwoorden in een plan.”

Het is die interactie met de klant die een project zo innovatief en creatief maakt voor NG-Architectes. Bovendien stelt het trio (Aurélie Lefebure is de derde geassocieerde partner) en de rest van het team het welzijn van de klant altijd voorop. “Mensen moeten zich thuis goed voelen. Beter dan ergens anders.”

En morgen?

Sinds de oprichting in 2005 is het architectenbureau NG-Architectes blijven groeien (“vandaag zijn we met zeven architecten en een secretaresse, maar we blijven een bureau op mensenmaat met een verticale structuur waar iedereen vertrouwd is met elkaars projecten”).

Al heeft COVID-19 de toekomst onzeker gemaakt en al zijn alle horecaprojecten tijdelijk stilgelegd, onze tandem heeft al zijn medewerkers kunnen behouden en onze telefoon blijft rinkelen! “In de regio van Waals-Brabant zijn we niet meer weg te denken.

Eén (groot) nadeel kunnen ze echter niet ontkennen: “In de vastgoedsector staan alle indicatoren op groen, maar de administratie hinkt achterop. Tegenwoordig duurt het een jaar om een bouwvergunning te krijgen! Waar is de (stedenbouwkundige) dienstverlening gebleven?

Door de logge en complexe administratieve rompslomp slepen de werven ook steeds langer aan. Maar wij werken op basis van een forfaitaire prijs, dus de winstgevendheid van ons bureau wordt steeds verder aangetast!,” luidt het bij Gauthier en Nicolas.

Ieder zijn vak

Rome is niet op één dag gebouwd. En ook niet alleen! Om NG-Architectes op te richten op de fundamenten van de vennootschap van Gauthier Desplanque, om Nicolas Verraver als partner te integreren, een financieringsdossier op te stellen voor de banken, de nieuwe vennootschap dagelijks te beheren, de Belgische fiscale wetgeving te ontcijferen, … deed het architectenbureau een beroep op ODB. “Voor Gauthier en Nicolas was het mission impossible.”

Ieder zijn vak. “Bij ODB voelen we ons in goede handen. Om vooruit te komen, is dat essentieel.”

Crisis of niet, recessie of niet, de experts van ODB staan altijd klaar om u te adviseren.

Wilt u de vrijheid hebben om al uw energie te wijden aan het opbouwen of ontwikkelen van uw bedrijf? De experts van de ODB zijn uw bondgenoten in de snel veranderende economie waarin wij leven.????

Contacteer ons nu:

Door ons contactformulier in te dienen, geeft u ons het recht uw persoonlijke gegevens op te slaan in de ODB database. Deze informatie wordt alleen gebruikt om te reageren op de verzoeken die u in ons contactformulier hebt uitgedrukt en om u onze nieuwsbrieven te sturen. Geen informatie over u wordt aan derden bekendgemaakt. U kunt altijd afmelden voor onze e-maillijst door de optie “unsubscribe” te selecteren onderaan de nieuwsbrief.